fbpx

1 kilo per maand afvallen: hoe en waarom?

jun 9, 2022

Wie kilo’s kwijt wil, wil dat het liefst zo snel mogelijk: 1 kilo per maand afvallen klinkt dan als tergend langzaam. We zien liever 1 kilo per week. Maar waarom is langzaam afvallen een beter idee? Hoe voorkom je het jojo-effect? En hoe val je langzaam en blijvend af?

Afvallen en de kilo’s nooit meer terugkrijgen

1 kg afvallen per week vs 1 kg afvallen per maand

De bedenkers van crash-diëten snappen het: we willen onze extra kilo’s zo snel mogelijk kwijt. Hoe ze jou dat razendsnelle gewichtsverlies beloven verschilt, maar ze werken allemaal met een calorietekort. Dit tekort zorgt voor stress in je hersenen. Onbewust gaat je lijf in de spaarstand. Want hoewel je rationele brein weet dat de supermarkt 7 dagen per week open is – weet je oerbrein dit niet. Die geeft je lijf een seintje om zoveel mogelijk energie vast te houden. Het gaat je vetreserves met man en macht beschermen en je basaal metabolisme omlaag gooien. En dan zitten die kilo’s er zo weer aan: het jojo-effect. Om de kilo’s echt kwijt te raken, kun je beter gaan voor die – langzame – weg van 1 kilo per maand.

Waarom je kilo’s eraf blijven als je langzaam afvalt

Langzaam afvallen, maximaal een halve kilo per week, zorgt ervoor dat de kilo’s wegblijven. Het boek ‘De hamster in je brein’ vergelijkt je oerbrein met een hamster. Pak je ineens een hele hoop van zijn zaadjes weg, met een crashdieet, dan merkt hij dat gelijk. Hij gaat zijn voorraad beschermen. Pak je steeds een paar zaadjes weg, dan heeft je hamster niets door. Meer weten over dit proces? Check dan het boek ‘De hamster in je brein’.

Hoe kun je blijvend afvallen?

Om blijvend af te vallen moet je je oerbrein tevreden houden. Dit doe je door kleine aanpassingen te doen in je eet- en beweegpatroon. Als je per dag ongeveer een calorietekort creëert van ongeveer 500 kcal, dan gaat je lijf niet in de spaarstand.

Hoe zorg je voor zo’n klein calorietekort?

  • Houd bij wat je eet, zodat je bewust bent van wat je binnenkrijgt. Bijvoorbeeld met een app, in combinatie met de Formilo keukenweegschaal – die je koppelt met je smartphone.
  • Neem kleinere porties. Eet je tot je bord leeg is of tot je vol zit?
  • Kijk kritisch naar wat je eet: volle kwark of magere kwark? Een broodje omelet of alleen de omelet?
  • Beweeg meer. Je verbrandt niet alleen direct calorieën, maar vergroot ook je spieren. En hoe groter je spieren, hoe meer calorieën ze verbranden. Met de Formilo Smartwatch kun je heel makkelijk bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt met een activiteit. Let op: spieren wegen meer dan vet. Het kan zijn dat je minder afvalt dan je verwacht. Staat je dus niet blind op kilo’s, maar check ook je spier- en vetpercentage en bijvoorbeeld je buikomvang. Dat kan bij de sportschool, maar ook gewoon thuis met de Formilo Slimme Weegschaal.

Ga jij langzaam en blijvend afvallen?

Niet de snelste weg, maar wel de meest duurzame weg: langzaam afvallen (1 kilo per maand afvallen). Zo is het meer een aanpassing van je lifestyle in plaats van een dieet. En met die gezonde lifestyle voor de beste versie van jezelf helpen wij je bij Formilo met heel veel plezier.